Forløsende: Spaniens målkrise udvisket efter 5-0 sejr over Slovakiet og sikkert avancement

Lukas Jepsen - 23. juni 2021

Det så længe ud som om, at Spanien ikke havde hvad det krævede, at leve op til den stolte fodboldnations store ry, og måske endda ville ryge ud af EM efter gruppespillet. Men sådan blev det ikke.

Spaniens landshold, er på mange måder i gang med en genopbygningsfase, hvor holdet skal finde om ikke en ny identitet, så hvert fald en måde, at få en masse unge spillere integreret, i den måde Spanien er så kendt for at spille fodbold.

Derfor, kunne man måske heller ikke tillade sig at være voldsomt skuffet over, at Spanien ikke kom flyvende fra start ved EM 2020.

Men efter to uafgjorte resultater, og kun et enkelt mål, var presset uden tvivl til at føle på for de spanske spillere. Et pres, der ikke bare kom fra de spanske fans, men resten af fodboldverdenen. Særligt den udtalte mangel på mål, var baggrund for stor kritik.

Vidste man midlertidigt ikke bedre, var det meget svært, at få øje på nogen som helst form for pressede eller nervøse spillere der havde svært ved at score mål, da Spanien spillede sidste gruppespilskamp mod Slovakiet.

Spanien stillede fra start med alle tre Barcelona-spillere, Jordi Alba, Pedri og den tilbagevendte Sergio Busquets, men det var Slovakiets målmand, Martin Dubravka, der, hvert fald i første omgang.

Spanien fik muligheden for den bedst tænkelige start, da Slovakiets Hromada sparkede ind i Kokes ben i straffesparksfeltet, og Alvaro Morata tog sig af sparket, som blev reddet af den slovakiske målmand.

Den heltegerning blev dog, nærmest annulleret, da Dubravka efter en halv time, leverede sit bedste bud på turneringens værste selvmål, da han i forsøget på at redde en meget høj returbold fra et skud på overliggeren, i stedet slog bolden direkte i eget net – også var Spanien i gang.

Den nye spanske landsholdsspiller Aymeric Laporte scorede sit første landsholdsmål lige inden pausen, og allerede på det tidspunkt, synes kampen at have taget en meget klar drejning.

Ti minutter inde i anden halvleg, blev Slovakiets håb endeligt slukket, da Spanien efter længere spilovertag fandt Jordi Alba på venstre kant af det modstanderens felt, og Barca-backen sendte et præcist indlæg ind i fødderne på Pablo Sarabia, der gjorde det til 3-0 i dræbte alle slovakiske drømme om et magisk comeback.

Ferran Torres gjorde det sidenhen til 4-0, før Slovakiets Juraj Kucka lukkede og slukkede festen hjemmeholdets andet selvmål, til kampens endelige resultat: 5-0.

Det var lige før, at Spanien gik fra tredje til førstepladsen i løbet af kampen, da Polen indhentede en svensk 2-0 føring i gruppens anden kamp, men takket være et mål af Viktor Claesson, fire minutter inde i tillægstiden, løb svenskerne afsted med en 3-2 sejr, og holder derved fast i førstepladsen.

Det betyder derfor, at Spanien møder Kroatien den 28. juni i Parken i ottendedelsfinalerne.