Vildt drama og bizarre mål: Spanien undgår pinligt exit i forlænget spilletid

Lukas Jepsen - 28. juni 2021

Spanien kvalificerede sig til EM-slutrundens kvartfinale, efter en utrolig underholdende kamp, der gik forlænget spilletid da La Roja mødte Kroatien i ottendedelsfinalerne.

Efter den flotte og forløsende 5-0 sejr over Slovakiet i den tredje gruppespilskamp, der var Spaniens første ved slutrunden, og samtidig sikrede en andenplads i gruppe E, var La Roja forholdsvis store favoritter, til at slå indtil videre lettere undervældende Kroatien ud af ottendedelsfinalen, der blev spillet i Parken, med Sergio Busquets og Pedri fra start.

Pedri gjorde flere gange en flot figur, og var med i opspillet til flere af de spanske mål, men Busquets havde ikke held med at sætte sig på spillet, som i forrige kamp mod Slovakiet.

Spanien fik en mareridtsstart, da holdet efter godt 20 minutters spil, indkasserede det nok mærkeligste selvmål ved denne turnering – selvom Slovakiets Martin Dubravka i kampen mod Spanien, også leverede et godt bud på den pris.

FC Barcelonas Pedri, sendte fra cirka midten af banen en hård aflevering tilbage til sin målmand Unai Simon, der i et kort øjeblik fuldstændig manglede fokus, og derfor missede sin tæmning, så bolden rullede ind i det tomme mål bag ham.

Fejlen var uden tvivl størst fra Simon, men Pedri blev desværre for ham krediteret for selvmålet.

Nu var Spanien presset frem på banen, og havde i lange perioder af første halvleg nærmest totalt spilovertag. Det store pres gav pote efter 37 minutter, da en længere sekvens med stigende pres og panik i det kroatiske felt, resulterede i en bold der landede lige for fødderne af Pablo Sarabia, der scorede sit andet mål ved turneringen.

1-1 var stillingen ved halvleg, men det skulle vise sig kun at være begyndelsen.

Efter 57 minutter bragte Cesar Azpilicueta Spanien foran, med et flot og kraftigt hovedstød, inden Ferran Torres præcis 20 minutter senere gjorde det til 3-1.

På dette tidspunkt, synes kampen at være fuldstændig afgjort, lukket og slukket. Det måske mest boldstærke og pasningssikre landshold i verden, skulle bare holde på kuglen i et kvarters tid, og kvartfinalepladsen var sikret.

Det lykkedes dog langt fra, på trods af det defensive spanske indskiftninger, der blandt andet gav Jordi Alba spilletid.

Spanien gik op til flere niveauer ned i tempo, overlod al spil og momentum til kroaterne, der tydeligvis endnu ikke havde opgivet kampen.

Med fem minutter igen, brød Modric igennem Spaniernes venstre side, og sendte en bold i feltet, der skabte kaos uden lige, og det lykkedes til sidst Mislav Orsic at få skrabet bolden over stregen.

Det sene mål motiverede tydeligvis kroaterne, der nu lugtede blod. To minutter inde i tillægstiden, så det ud til, at det spanske landshold havde smidt det hele på jorden på bare 15 minutter, da Mario Pasalic udlignede, og sendte kampen i forlænget spilletid.

Her viste La Roja dog, at de ikke fuldstændig havde glemt at spille fodbold, da først den ellers så udskældte Alvaro Morata, og bare tre minutter senere Mikel Oyarzabal gjorde det til henholdsvis 3-4 og 3-5, hvilket reelt set lukkede kampen, da de to hurtige og hårde slag, var for meget for det trætte kroatiske hold at overkomme.

Efter en helt utrolig kamp, hvor holdene skiftedes til at komme til store chancer, tog Spanien derfor billetten til kvartfinalen, hvor enten Frankrig eller Schweiz venter.